Tapaus Viestikoekeskus ja journalistin vastuu

keskiviikkona 15.12. kello 17–19 Sokos Hotel Presidentti ja Teams

Lokakuussa 2021 kolmea Helsingin Sanomien journalistia vastaan nostettiin syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja paljastamisen yrityksestä niin sanotussa viestikoekeskuksen tapauksessa. Syytteet pohjautuvat HS:ssa vuonna 2017 julkaistuun sotilastiedustelua ja yksityisyydensuojaa käsittelevään artikkeliin sekä suunnitelmaan artikkelisarjasta.

Journalistiliitto on todennut toimittajien työhön kohdistuvien syytteiden olevan Suomessa poikkeuksellisia. HS:n toimittajien saamia syytteitä liitto pitää äärimmäisen vakavina sanan- ja lehdistönvapauden kannalta. Niin SJL, Julkisen sanan neuvosto kuin Päätoimittajien yhdistys ovat vaatineet tapauksen avointa käsittelyä oikeudessa.

Keskustelutilaisuus 15.12.

Millaiset kehykset nykyinen lainsäädäntö tarjoaa journalistiselle työlle? Mistä journalisti on vastuussa ja miten journalistinen vastuu eroaa rikosoikeudellisesta vastuusta? Voiko toimittaja oikeasti joutua vankilaan Suomessa?

Aiheesta keskustelevat keskiviikkona 15.12. Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori ja varadekaani Päivi Korpisaari, Helsingin Sanomissa työskentelevä oikeustoimittaja Susanna Reinboth ja Suomen Journalistiliiton lakimies Tytti Oras. Tilaisuuden juontaa toimittaja, tuottaja Iida Simes.

  • Keskustelu käydään Sokos Hotel Presidentissä kello 17 alkaen. Paikalle mahtuu 40 ensimmäistä ilmoittautujaa. Presidenttiin tulijoille on tarjolla iltapalaa kello 16.30 alkaen.
  • Hybridisti toteutettavaa keskustelua voi seurata myös Teams-yhteyden avulla. Linkki lähetään osallistujille lähempänä keskustelupäivää.
  • Tilaisuus on tarkoitettu kaikille Journalistiliiton jäsenille.

Seurasitpa tilaisuutta läsnä tai etänä, ilmoittaudu etukäteen 3.12. mennessä. Tilaisuuden järjestävät Helsingin Seudun Journalistit ja Suomen Journalistiliitto.

Mikäli joudut perua osallistumisesi, ilmoita siitä mahdollisimman nopeasti HSJ:n toimistoon: johanna.sillanpaa@hsj.fi.

Tervetuloa!

Koronaturvallisuus (edit. 28.11.)

Sokos Hotels tiedotti ottavansa käyttöön koronapassit S-ryhmän toimipaikoissa 28.11. lähtien. Passia edellytetään Presidentissä hotellin koko aukiolon ajan. Siten myös keskustelutilaisuuteen 15.12. tulevilta edellytetään koronapassia. Muista ottaa mukaasi myös henkilöllisyystodistuksesi.

Koronapassina toimii EU:n digitaalinen koronatodistus. Siitä on käytävä ilmi 2 rokotusta, tieto sairastetusta taudista tai max. 72 h vanha PCR-testillä saatu negatiivinen testitulos. Pikatestitulos ei käy koronapassista.

Koronapassin saat kirjautumalla Omakantaan. Tallenna todistus mobiililaitteeseesi jo etukäteen tai tulosta se. Lisätietoja koronapassista saat osoitteesta www.kanta.fi/koronapassi ja Omakannan asiakaspalvelusta: 020 634 4588 kello 9 –16.

Jos osallistut tilaisuuteen Presidentissä, tulethan paikalle vain terveenä. Luentosalissa on mahdollisuus noudattaa turvavälejä ja suosittelemme maskin käyttöä. Presidentissä on tarjolla käsidesiä.

Varaamme oikeuden tilaisuuden järjestämiseen pelkästään etänä, mikäli rajoituksiin tulee määrääviä muutoksia 15.12. mennessä. Tässä tapauksessa tiedotamme osallistujista tilaisuutta koskevista muutoksista mahdollisimman nopeasti.

 

 

Paikkoja ei enää tarjolla.

Tapahtumapaikka

Original Sokos Hotel Presidentti & Teams
Eteläinen Rautatiekatu 4
00100 Helsinki

Järjestäjä

Toiminnanjohtaja Johanna Sillanpää

050 5522 045

johanna.sillanpaa@hsj.fi

sjl_kapealeijona_fi_muste.png (151 KB)